Rynek Horeca w Polsce 2020 – Podsumowanie

Rynek Horeca w Polsce 2020

Branża hotelarska w Polsce rozwija się zgodnie ze światowymi standardami. Duże znaczenie ma rozwój branży Horeca. Określenie to pochodzi z Holandii i można je przetłumaczyć jako „gościnność”. Zyskało ono popularność w 1949 roku, kiedy założono Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Kawiarnianych i Restauracyjnych. Obecnie zgromadzenie to już nie istnieje, ale znacznie przyczyniło się do popularyzacji nazwy „Horeca”.

Horeca – najważniejsze informacje

Sektor Horece jest związany z hotelami, restauracjami i kawiarniami. Jednak coraz częściej ma on też związek z cateringiem. Należy podkreślić, że Horece to nie tylko same lokale, ale także szereg film, który świadczą różne usługi związane z tymi instytucjami np. producenci tekstyliów, akcesoriów stołowych, urządzeń dla gastronomii itd.

Warto zaznaczyć, że co roku w Krakowie odbywają się Międzynarodowe Targi dotyczące wyposażenia Hoteli oraz Gastronomii, które noszą nazwę Horece. Wydarzenie to cieszy się bardzo duża popularnością.

Jakie znaczenie ma branża Horeca

Ze względu na to, że w ostatnim czasie coraz więcej osób chętnie korzysta z usług gastronomicznych, z uwagi na brak czasu i chęci do samodzielnego przygotowywania jedzenia oraz ze względu na wzrost wynagrodzenia, branża Horeca ma bardzo duży potencjał rozwoju.

Wiele usług, które jeszcze nie tak dawno były synonimem luksusu, dziś stają się czymś zwyczajnym i obecnym w codzienności. Dlatego Horeca stanowi bardzo dużą część PKB w naszym kraju i ma duże znaczenia dla gospodarki. Szczególnie duży wzrost znaczenia tej branży nastąpił w 2019 roku.

Warto zaznaczyć, że sektor hotelarski i gastronomiczny wiąże się także z wieloma nowymi miejscami pracy dla polaków. Jeszcze kilka lat temu, praca w tej branży była postrzegana z jako mało atrakcyjna, dzisiaj zwykle aplikując na dane stanowiska należy wykazać się doświadczeniem, różnymi kursami itd. Czasem są nawet potrzebne dyplomy ukończenia wyższych studiów.

Branża Horeca w 2020 roku

Rok 2020 niestety stał się czasem kryzysu, który w dużej mierze dotknął właśnie branżę Horeca. Z pewnością wiele firm upadnie. Pandemia koronawirusa odbiła się w branży szerokim echem. Biorąc jednak pod uwagę sytuację sprzed pandemii, można jednak powiedzieć, że po wycofaniu wszelkich obostrzeń, branżą hotelarska zyska nowe życie i ponownie stanie się znaczącą częścią gałęzi państwowej gospodarki.

Przed pandemią koronawirusa w branży Horeca rozwinęła się bardzo duża konkurecyjność. Nowe punkty hotelarskie i gastronomiczne powstawały jak grzyby po deszczu. Z tego powodu, aby przyciągnąć klientów i zatrzymać ich przy sobie konieczne jest świadczenie wszelkich usług na najwyższym poziomie, a także wykorzystanie innowacyjnych metod. Po pandemii z pewnością branża hotelarska i gastronomiczna będzie musiała sprostać nowym wymaganiom i stanąć na wysokości zadania, aby nie utracić stałych klientów, a nowych zachęcić do skorzystania z usług.

Branża Horeca ma bardzo duże znaczenia w naszym kraju. Polacy coraz częściej korzystają z punktów gastronomicznych i hotelarskich i oczekują pełnienia usług na najwyższym poziomie. Miejmy nadzieje, że pandemia koronowirusa szybko wyhamuje, a wszelkie lokale będą mogły wrócić do działania na najwyższym poziomie. Z branżą hotelarska wiąże się wiele innych sektorów biznesu, które także ucierpiały na skutek kwarantanny, dlatego tak ważne jest aby jak najszybciej wrócić na dobre tory i móc w normalny sposób realizować wszelkie najważniejsze usługi.